Kontakt telefon +381 18 301 388

Hurgada

Egipat (Arapska Republika Egipat) je transkontinentalna država koja se većim delom nalazi u severoistočnoj Africi, a manjim delom (Sinajsko poluostrvo) nalazi se na području Jugozapadne Azije. Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim poznatim svetskim spomenicima. Ova država je pravi izbor za sve one koji vole sunce, pesak, čisto more, ronjenje i istoriju.

Jedno od najpopularnijih egipatskih letovališta je svakako Hurgada koja pruža mnoštvo mogućnosti za miran i za aktivan odmor.

Hurgada se nalazi na obali Crvenog mora koje važi za jedno od najčistijih mora na svetu. Egipćani vode računa o podzemnom svetu i strogo je kažnjivo ukoliko se iz vode iznese koral. Zahvaljujući tome, ljubitelji podzemnog sveta moći će da uživaju u prizoru koji se retko viđa – bogat morski svet sa šarenim koralima.

Crveno more je toplo i možemo da kažemo da je idealne temperature u kojoj ćete uživati. Hurgada može da se pohvali brojnim hotelskim kompleksima koji su dovoljni za sve one koji vole miran i opušten odmor. U hotelima imate i po nekoliko različitih plaža, restorana, prodavnica i all inclusive uslugu. Za sve one koji vole ekskurzije i aktivan odmor, biće prijatno iznenađeni sa mogućnostima koje nudi ovo egipatsko letovalište!

Kairo

Jedna od najpopularnijih ekskurzija sa razlogom je putovanje u Kairo i poseta Velikim piramidama u Gizi. Na ovaj celodnevni izlet kreće se u ranim jutarnjim časovima (oko 2h) i autobusom se putuje oko 6h. Na pola puta je pauza i mnogi hoteli nude mogućnost doručka za poneti koji je idealno pojesti upravo na ovoj pauzi, u ranim jutarnjim časovima. Veći deo puta je uz Suecki zaliv, a u Kairo se stiže oko 8h. Na putu do centra grada je panoramsko razgledanje glavnog grada sa osvrtom na pojedine znamenitosti.

Prva destinacija u Kairu je Nacionalni muzej egipatske civilizacije u kojoj možete da pogledate preko 100.000 predmeta i svih 5.600 predmeta iz Tutankamonove grobnice. Vodič će svakako upoznati i sprovesti sve posetioce kroz ceo muzej i ispričati celu priču muzeja. Sledi plovidba Nilom koja traje pola sata. Nakon vožnje brodićem, autobus sve turiste vozi do restorana koji ima pogled na Gizu u kojoj će biti ručak sa švedskim stolom. Posle ručka, odlazi se do Velikih piramida (sa tri pauze), posle čega se silazi do Dolinskog hrama faraona Kefrena u kom je čuvena Sfinga. Poslednji deo izleta je odlazak u Centar za proizvodnju esencijalnih ulja iz kog odlaze ulja za proizvodnju najpoznatijih parfema na svetu. Povratak za Hurgadu je između 16h i 17h.

Foto: Pinterest/ Charlies Wanderings
https://www.pinterest.com/pin/569775790359944993/

Luksor

Luksor je grad u Egiptu koji leži na reci Nil i oko njega nalaze se neki od najvažnijih arheoloških nalazišta zbog čega se naziva “Najveći muzej na otvorenom”.

Na put se kreće oko 4h ujutru, a dolazak je oko 10h (na pola puta ide pauza od 30min). Na ovoj ekskurziji obilazi se hram Karnak (najveći hram na svetu, građen preko 2000 godina), posećuje se institut za izradu papirusa, plovi se rekom Nil, obilazi se Dolina Kraljeva i Kolosa Memnoma, kao i ostale civilizacijske tekovine. Polazak za Hurgadu između 16h i 17h.

Rajsko ostrvo i ronjenje

Odmor za dušu i telo jer ovo putovanje daje mogućnost za uživanje u netaknutoj prirodi Crvenog mora! Kombi sve turiste odvodi do luke gde se putnici ukrcavaju na brod. Na putu do Rajskog ostrva (ostrvo Giftun) imaćete priliku da dva puta po 45min ronite (snorkling). Posada broda će se usidriti na dva različita mesta na kom ćete ronjenjem sa maskom i perajama moći da uživate u lepotama podzemnog sveta. Između ta dva zarona biće poslužen ručak na brodu. Nakon toga, brod će pristati na ostrvo koje će vas odmah očarati svojom lepotom. Žuti, sitni pesak učiniće da vam vreme predviđeno za boravak na Giftunu proleti za tren. Sledi povratak u luku.

Ronjenje sa bocom i krstarenje Crvenim morem

Izlet koji čekaju najveći ljubitelji podzemnog sveta! Ovaj izlet podrazumeva dva zarona sa bocom na dve različite lokacije, a na samom brodu bićete edukovani o osnovnim pravilima ronjenja sa bocom (nije potrebno nikakvo iskustvo ili predznanje). Ronjenje se obavlja pod nadzorom i pratnjom instruktora, a kompletna oprema vam je obezbeđena uz cenu izleta. Između dva zarona, na brodu će biti poslužen švedski sto. U toku ronjenja imaćete priliku da vidite bogatstvo raznovrsnih korala i riba. Ukupno trajanje izleta je oko 8h.

Vožnja i plivanje sa delfinima

Meštani Hurgade znaju gde je mesto sa najvećim brojem delfina, koja je glavna lokacija ovog izleta. Sa luke sa koje je polazak, turisti se ukrcavaju na brod i tokom izleta koji traje oko 9h moći će da vide delfine, druže se i plivaju sa njima. Osim toga, imaćete priliku za snorkling (ronjenje sa maskom i perajama) i biće vam poslužen švedski sto za ručak.

.

Safari pustinjom

Sledi opis pravog avanturističkog izleta! Ispred hotela sačekaće vas džipovi u kojima ćete imati pravu adrenalin vožnju do početne stanice (safari kampa) vožnje kroz pustinju! Ovde ćete imati priliku da se vozite kvadovima i “spajder” pustinjskim automobilima. Pre vožnje dobićete kacige i naočare koje će vas zaštititi od peska. Pre dolaska na ovaj izlet preporučuje se kupovina marame koju ćete staviti na glavu i preko nosa i usta. Ponovo se ulazi u džipove koji kroz pustinju vozi do beduinskog sela! Ovde ćete imati priliku da upoznate i da se družite sa pravim Beduinima (arapska nomadska plemenska grupa). Upoznaćete njihovu kulturu, videti gde i kako žive, kako se hrane i moći ćete probati njihovo pecivo i kupiti nešto iz njihove apoteke. Pred polazak u kamp, imaćete priliku da jašete kamilu.
Sledi povratak u safari kamp gde vas čeka pravi spektakl – večera uz zabavni program – egipatski derviš i trbušni ples.

.

Vožnja brodom sa staklenim dnom

Kratka i slatka ekskurzija koja će sigurno oduševiti mališane. Oko 4h izleta omogući će vam da iz broda koji ima stakleno dno posmatrate prelepe koralne grebene i mnogo različitih životinjskih vrsta. Za one koji budu želeli tu je i snorkling.

.

Grand akvarijum

U Hurgadi se nalazi akvarijum koji je svrstan među najvažnije akvarijume na svetskom nivou. U izletu koji traje oko 2h, kombi će vas odvesti do Grand akvarijuma gde ćete imati oko od 1h do 1,5h za razgledanje, nakon čega je povratak u hotel.

.

Centar Hurgade

Za sam kraj ovog teksta ne ostavljamo predlog za izlet, već priliku za one koji žele da osete kulturu i život stanovnika Hurgade. Hotelski kompleksi su tako kreirani da posetioci nemaju skoro nikakvih dodirnih tačaka sa okolinom, već su potpuno izolovani od spoljašnjeg sveta. Za one koji žele da posete centar grada, to mogu da učine taksijem ili da odu peške. Hurgada je veoma živahan grad za koji ćete pomisliti da nikada ne miruje i ne spava. Ono što je veoma zanimljivo je saobraćaj, zato budite oprezni kad prelazite ulicu. Kod njih važi pravilo “gledaj samo ispred sebe”. Zanimljivo je i da Egipćani vole da se cenkaju i da je za njih veoma čudno ako ni ne pokušate da spustite cenu. U mnogim radnjama nećete imati cene na artiklima, a jedan prodavac će vam reći jednu cenu, dok će drugi potpuno drugu. Zanimljivo, zar ne? Ono što će mnoge žene zanimati je sigurno oblačenje. Ne morate da imate duge pantalone i suknje ni u hotelu, ni u gradu. Možete svuda slobodno da se krećete u kratkim šorcevima i suknjama.

Još jedan savet za kraj. U Egipat dođite sa spremnim sitnim novcem. Oni za svaku uslugu očekuju bakšiš, pa ćete se tako možda zeznuti ako odmah sa aerodroma date 50e za uslugu nošenja prtljaga do sobe. Jednako prihvataju i evre i dolare i za njih je najčešće to isto, 1 dolar isto vrednuju kao i jedan evro.

Ukoliko ove godine vaš izbor bude Hurgada, verujte da ćete se sjajno provesti! Egipćani su zanimljiv i gostoljubiv narod, a Egipat kao zemlja nudi bezbroj mogućnosti!